De Vermaning

Waar anno nu inspiratie schuilt

De Vermaning ligt verscholen achter de huizen van Diek in een weelderige tuin. Als toevallige passant zie je er niks van. En zelfs als je het tuinpad oploopt is nauwelijks te zien dat het een kerkje is. Van buiten ziet het er meer uit als een boerenschuur. Je aandacht wordt eerder getrokken door de fraaie tuin en de beelden van Neptunus en Ceres.

De Vermaning Den Hoorn

Het gebouwtje dateert uit 1660 en was eeuwenlang de plek van samenkomst voor de doopsgezinden in Den Hoorn. Daarom heet het ook ‘Vermaning’; dat is nu eenmaal de naam die de doopsgezinden aan hun kerkjes gaven.

Henk Noorlander

De laatste dertig jaar van zijn leven was De Vermaning het atelier van de schilder Henk Noorlander (1948-2020). ‘Wereldberoemd op Texel’, zoals hij zelf placht te zeggen.
Het kerkje was niet zomaar een atelier, het was zijn leven: ‘De plek waar ik het gelukkigst ben geweest’.

Sinds zijn dood zet zijn weduwe Nettie van de Brake het atelier voort ‘in zijn geest’.
Er werken nu andere schilders, er zijn nog steeds tentoonstellingen te zien, en er treden regelmatig zangers en muzikanten op. Ook is er ruimte voor workshops, lezingen, cabaret en toneel.

Waaronder de muziek-zondagmiddagen met sfeervolle intieme optredens zoals op onderstaande foto van het optreden van De Chansonnières van Artex o.l.v. Claudia Rey op zondag 19.06.2022.


De Chansonnières van Artex

De Chansonnières van Artex

De Vermaning Anno nu

De Vermaning sinds 2020; Schuilplaats voor de kunsten. Ook in wintertijd.

De Vermaning Den Hoorn

Our Talented Artists

© Vermaning. Alle rechten voorbehouden. Websitebouwer Heleen Vink.