Historie

De Vermaning sinds 1660

Sinds 1660

Deze Vermaning is in 1660 ‘getimmert’ als preekhuys van de ‘Waterlanse Menno Gesindheyt’.
Het is een goed voorbeeld van een eenvoudig schuur- of schuilkerkje, ‘verscholen’ achter de huizen; geen klok, geen toren, geen gebrand-schilderde ramen. Wel was er een orgel, overgenomen van de kerk in De Waal voor 500 gulden; later doorverkocht naar de Wieringermeer.
Ook kwamen bij herstelwerkzaamheden waardevolle blauwe en rode plavuizen tevoorschijn, die toen ze eenmaal buiten waren opgestapeld spoorloos verdwenen en nooit zijn teruggevonden.


Tekening Nel Koorn


Oorspronkelijk zaten vrouwen en kinderen in het midden op stoelen en de mannen in banken er omheen. Dit ter bescherming bij een eventuele inval. Het avondmaal geschiedde bij ronddeling.

In 1771-1772 wordt De Vermaning verbouwd. De preekstoel verhuist van de westmuur naar de huidige plek en er komt verlichting, zowel binnen als buiten: De nieuwe lantaaren tot de woensdag avonds preeken is aangeleid den 1 December 1772. In het zelfde jaer en dezelve maand zijn ook de koopere kroonen in de kerk gehangen*. En een jaar vroeger in 1771 den 19 Augustus is men begonnen de kerk te vermaaken en de stoel van de west sijde in de endt geset.

* De twee ‘koopere kroonen’ hangen nu in de doopsgezinde Vermaning in Den Burg.

De Vermaning in de 18e eeuw – proeftuin voor jonge 'leraren'
Lees hier de uitgave
die is samengesteld door Nettie van de Brake t.b.v. Den Hoorn viert ‘Texel 600 jaar Stad’, 30 mei – 27 juni 2015.

Scheepvaartmuseum (1976-1987)

Het Scheepvaartmuseum in de Vermaning heeft net iets langer dan tien jaar bestaan.

Het ontstond in 1976 uit een samenwerking tussen de gemeente en de Stichting Texelse Musea met als doel de schilderijen- en prentencollectie Baumann-Verburg te huisvesten. Een collectie die aan de gemeente was nagelaten en waarvoor men niet meteen een locatie wist te vinden.
Ook de Vermaning kon slechts een deel van de collectie tonen en de bezoekersaantallen bleven rond de 7500 per jaar steken, waarmee de levensvatbaarheid van dit kleine museum ter discussie stond.

Al snel na de opening van het Maritiem Museum in Oudeschild werd gesproken over verhuizing en op 13 mei 1987 sloot het museum in de Vermaning haar deuren.

Rijksmonument nummer 35250

Rijksmonument

Atelier Henk Noorlander (1989-2020)
Voluit schilderen

Vlak voor z’n veertigste ontmoet schilder Henk Noorlander die in Den Hoorn woont z’n derde vrouw Nettie van de Brake, 'De liefde van mijn leven; het beste dat me ooit is overkomen'. Hij gaat voluit schilderen en gunt zich nauwelijks nog tijd voor andere dingen. Varen, jagen, jutten, vissen, het hoeft allemaal niet meer zo nodig. Leuk voor de vrije tijd, maar niet meer dan dat, 'Eerst komt de verf. Dan komt er een hele tijd niks en dan kom jij'.

Henk is een anekdotisch schilder; Hij schildert wat hij ziet en meemaakt en geeft daar een persoonlijke draai aan. Z’n techniek wisselt met perioden, van fijnschilderkunst via pasteus reliëfachtig naar pointillisme. (Zelf noemt hij het dotteren = schilderen met dotjes verf).

Nadat hij Nettie heeft leren kennen bouwt hij een groot oeuvre op, ongetwijfeld gestimuleerd door de nieuwe muze/mecenas en het unieke atelier in ‘De Vermaning’, het voormalige doopsgezinde schuilkerkje op een steenworp afstand van zijn woning.

Links een zelfportet.

Klik hier voor zijn verhaal, opgetekend door zijn vrouw Nettie.

De Vermaning, 2020 – heden (1989-2020)Schuilplaats voor de kunsten

Our Talented Artists

© Vermaning. Alle rechten voorbehouden. Websitebouwer Heleen Vink.